Türkiye'de sahaf kültürü yok

26.10.2014 11:19:56

Birincisi düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı, tüm hızıyla devam ediyor. Kitap Fuarı okurlara renkli ve bol çeşit sunuyor. Fuara, birçok yayın evinin yanı sıra sahaflarda katıldı. Okur oranının düşük olduğu Türkiye'de sahaf kültürü de henüz yerleşmiş değil. Sa

Sahaf Seyit Kaya, Kayseri’de kitap fuarı düzenli bir şekilde her yıl yapılırsa talebin artabileceğini söyledi.  Fuarda çok ciddi talep görmüyoruz diyen Seyit Kaya, ‘’Biz gelirken çok yüksek beklentilerle gelmedik açıkçası ama 4 üniversitenin bulunduğu bir şehirde okur oranı çok düşük. Belki ilerde daha iyi olabilir’’ dedi.

 

‘’Katılım beklentimin altında kaldı’’

Kayseri beklentimin altında kaldı diyerek, ‘’Ben İstanbul Sarıyer’den geliyorum. Eski kitaplardan çok fazla getirdim. 1800’ler, 1700’ler de dâhil olmak üzere. Ben para kazanmak için gelmedim, ilgi üzerine geldim. İlgide bekliyoruz, umduğumun altında katılım var’’ diye konuştu.

Türkiye’de bilinçli okur sayısının azlığından yakınan Seyit Kaya, ‘’Türkiye’de kitap okuma oranı çok düşük. Okur sayısını yükseltmek için deri kitaplarına da bandrol uygulaması getirildi. Ancak bu bilinçli okur sayısını yansıtmıyor’’ şeklinde konuştu.

 

‘’Fuar okurlar için handikap’’

Bir diğer sahaf Ümit Nar ise, ‘’Katılım beklediğim oranda değil ama günden güne de bu rakam artıyor. Kalabalık var ancak, tatmin edici değil. İnsanlar sadece geziyorlar’’ dedi.

Organizasyonda küçük aksaklıkla olduğunu dile getiren Ümit Nar, ‘’Organizasyon yapan firma tanıdığımı, bildiğim bir firma. Zaman Zaman farklı şehirlerde de firmanın organizasyonuna katılıyorum. Okurlarda aynı şeyi düşünüyor yayınevi sayısında yetersizlik var. Bazı iyi yayınevleri burada olmadığı için onların sunabileceği nitelikli çeviri kitaplarının yerine, aynı yazarların daha kötü çevirilerinin basan burada yayınevleri var. Bu da kaliteli çevirmenlere hakim olmayan okurlar için handikap’’ dedi.